Zeker 22 doden door explosie bij een Chinese chemiefabriek.

01 Dec 2018: Afgelopen woensdag zijn er tenminste 22 mensen omgekomen door een explosie in een chemische fabriek in de stad Zhangjiako, dicht bij de Chinese hoofdstad Peking. Kort na middernacht vond de ontploffing plaats bij een laad- en losplaats naast de fabriek. In de stad Zhangjiako vinden over vier jaar een deel van de Winterspelen van Peking.

De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend. Daar wordt nog volop onderzoek na gedaan, aldus de Chinese autoriteiten. In de fabriek werd onder meer chloor geproduceerd.

Er werden onder andere 38 vrachtwagens en 12 auto’s vernietigd bij de explosie. De meeste doden vielen onder de vrachtwagenchauffeurs die aan het wachten waren om hun vracht af te leveren. Op de beelden van staatszender CCTV zijn meerdere rijen verkoolde trucks te zien:

Het bedrijf was een van de 500 grootste chemiefabrieken van China. De ontploffing komt op het moment dat China bezig is de veiligheid in de industrie te verbeteren. De vele incidenten hebben voor bezorgdheid gezorgd onder de bevolking.

Verwoesting in Tianjin
In China worden chemicaliën en andere gevaarlijke producten vaak onvoldoende veilig vervoerd, verwerkt en opgeslagen. In de afgelopen jaren zijn er vaak demonstraties geweest tegen onveilige en milieuonvriendelijke werkomstandigheden in Chinese fabrieken.

In 2015 kwamen in Tianjin 173 mensen om het leven bij het ontploffen van een chemicaliën opslagterminal. De directe omgeving van de terminal werd compleet verwoest. Zie onderstaande link.

Link naar video van de Tianjin ramp.

Gepost door

Willy Meesters is senior consultant procesveiligheid bij SRCM en doceert procesveiligheid aan de opleiding voor Hogere Veiligheidskundigen (HVK-Kader). Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de chemische / farmaceutische industrie op gebied van productie management, procestechnologie, procesveiligheid en veiligheid- en milieuzorgsystemen.

Reageren is niet mogelijk.