Waarom kiezen voor SRCM

Safety and Risk Consultancy Meesters B.V. (SRCM) is zeer klantgericht en heeft meer dan 25 jaar ervaring in de chemische en farmaceutische industrie op gebied van productie management, procestechnologie, process safety en veiligheid- en milieusystemen. Er is brede ervaring opgedaan bij het introduceren van nieuwe chemische processen en verbetering van bestaande processen qua efficiency, kwaliteit, veiligheid en milieu.

SRCM levert een gecertificeerde hoger veiligheidskundige (HVK) en Functional Safety Engineer (TUV Rheinland) die beschikt over een groot netwerk van deskundigen op gebied van procesoptimalisatie, veiligheid en milieu. Er wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van moderne methodieken en software. Hiertoe worden partnerships onderhouden met toonaangevende bedrijven op het gebied van software ontwikkeling en risicomanagement.

Naast risicomanagement activiteiten voor bedrijven worden er ook risico management trainingen verzorgd, in bedrijven maar ook aan de opleiding voor Hogere Veiligheidskunde (HVK-Kader).

SRCM gebruikt “state of the art” veiligheids- en risicomanagement software:

1) Voor veiligheidsstudies zoals HAZOP, WHAT-IF, SWIFT, FMEA, LOPA, SIL:

 

 

PHA-Pro staat bekend als het meest tijd-efficiënte en flexibele softwarepakket in de markt en is wereldwijd de standaard voor procesveiligheidsstudies (PHA’s) in de olie en gas-, chemie-, en farmaceutische industrie. Voor de uitvoering van de studie kan zowel gewerkt worden met de eigen standaard (gebaseerd op o.a. de NEN-IEC 61882) als uw eigen werkwijze. Aanschaf van het (dure) software pakket is niet nodig, SRCM beschikt over een eigen licentie. Na afloop van de studie wordt een rapportage opgeleverd als PDF bestand.

Voorbeeld van een HAZOP template in PHA Pro

2) Voor Risico Management:

 

 

BowTieXP is de meest gebruikte risico assessment software tool, die is gebaseerd op de bowtie methode. Met deze tool kunt u gemakkelijk bowtie diagrammen maken, wat helpt bij de risicobeoordeling. BowTieXP is uniek in haar vermogen om complexe risico’s op een makkelijk te begrijpen manier te visualiseren en stelt u in staat om gedetailleerde risicogebaseerde verbeteringsplannen te formuleren.

Een bowtie diagram visualiseert risico’s waarmee u te maken heeft in één makkelijk te begrijpen afbeelding. Het diagram heeft de vorm van een vlinderdas, waarmee het duidelijk onderscheidt maakt tussen de pro-actieve en re-actieve kant van risicomanagement. Het diagram laat een overzicht zien van diverse mogelijke incidentscenario’s en toont welke barrières u heeft geplaatst om deze scenario’s te beheersen.

 

Bowtie Analyse voor een beklimming van Mt Everest: (Bron: Dutch Everest 2012, Jetze Tjalma en Peter Boogaard)

 

3) Voor onderzoek van ongevallen- en incidenten:

 

 

IncidentXP is zeer moderne, gebruikersvriendelijke en krachtige software voor het uitvoeren van ongevallen of incidenten onderzoek. Naast het uitvoeren van het onderzoek zelf (planning, taakverdeling, interviews en feiltenverzamelen, rapportages etc.) kan ook de volledige analyse worden uitgevoerd. Hiervoor kan uit drie elkaar aanvullende technieken gekozen worden. De sofware is ontwikkeld door CGE Risk management en bevat “best practices” (o.a. TRIPOD) op gebied voor onderzoeken van incidenten en ongevallen. Incidenten onderzoek met Incident XP en het uitvoeren van risico analyses met  Bowtie XP hangen uiteraard nauw samen, zoals in onderstaand figuur geillustreerd wordt.

 

Neem voor meer informatie contact met ons op.