Tweede Kamer-debat Odfjell

9-april-2013: Boetes en dwangsommen zijn volgens staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu nog altijd dé middelen om bedrijven aan te pakken als tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse Botlek. Dat zei ze woensdagavond tijdens een plenair debat over Odfjell in de Tweede Kamer.

Meerdere partijen uit de oppositie vroegen Mansveld om bedrijven als Odfjell, die keer op keer de fout ingaan, zelf voor al de aanvullende controles te laten betalen. Mansveld gaf geen reden waarom ze dit niet wilde. Volgens haar zijn boetes en dwangsommen toereikend.

Dwangsommen

Odfjell kreeg vorig jaar voor ruim 14 miljoen euro aan dwangsommen opgelegd wegens een waslijst aan overtredingen en tekortkomingen op het gebied van veiligheid. Hiervan is inmiddels 180.000 euro geïnd.

Odfjell moest eind juli vorig jaar uiteindelijk onder zware druk van de inspectiediensten de hele terminal stil leggen en alle tanks leegmaken. Inmiddels mogen 78 van de 300 opslagtanks weer worden gebruikt. In de laatste vier weken zijn er helemaal geen nieuwe tanks ter controle aangeboden.

Geen hogere boetes

Mansveld ziet ook niet veel in hogere boetes bij het herhaald niet naleven van veiligheidsvoorschriften. Volgens haar is niet het aantal incidenten met veiligheid maatgevend, maar de ernst ervan.

Momenteel loopt er nog een rechtszaak tegen Odfjell vanwege het verzwijgen van onder meer een butaanlekkage van 220 ton butaan in augustus 2011 en het niet op orde hebben van de blusvoorzieningen. De rechtszaak is in december voor onbepaalde tijd uitgesteld voor nader onderzoek. Wanneer er een nieuwe zitting is, is nog steeds niet bekend.

Nog steeds incidenten

Opmerkelijk was dat staatssecretaris Mansveld tijdens het kamerdebat niets kon vertellen over de huidige stand van zaken bij Odfjell. Zo loopt er nog steeds een onderzoek naar de dikte van de leidingen op het terrein omdat er vermoedens bestaan dat veel leidingen versleten zijn. Ook moest een steiger uit gebruik worden genomen wegens lekkages.

Alleen al in de afgelopen maand (op 2 maart en 21 maart) waren er twee branden bij Odfjell. Volgens ingewijden worden beide incidenten door het bedrijf gebagatelliseerd. Ook raakte personeel van een aannemer gewond toen ze in een leiding slepen waar nog product in zat.

Daarnaast was er in de afgelopen maanden veel onrust op de terminal vanwege de aangekondigde ontslagen. Deze werden uiteindelijk van 120 naar 30 mensen teruggedraaid. Een dreigend kort geding vanwege het niet betalen van ontslagen mensen, kon ternauwernood worden afgewend.

Onderzoeksraad

Veel vragen van kamerleden over onder meer extra maatregelen en eventuele wetswijzigingen bleven onbeantwoord, omdat de Mansveld wil wachten op de uitkomsten van een groot onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar de misstanden bij Odfjell. Het rapport hierover wordt eind juni dit jaar verwacht.

Teleurgesteld

Partijen als GroenLinks, D66 en CDA waren teleurgesteld in de uitkomsten van het debat. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vindt het niet terecht dat de kosten van alle onderzoeken bij een slecht functionerend bedrijf bij de belastingbetaler wordt neergelegd. Ook vindt ze het niet eerlijk naar andere bedrijven die hun zaken wel op orde hebben.

Ondanks afraden van Mansveld, diende Van Tongeren toch een motie in om de kosten van extra onderzoeken bij het bedrijf neer te leggen. Hierover wordt volgende week dinsdag gestemd.

Risico aardbevingen

Op verzoek van Van Tongeren laat Mansveld nog wel uitzoeken hoe het zit met de risico’s van aardbevingen in het Botlek-gebied door de boringen naar aardgas in de regio. Ze kon woensdagavond in de Tweede kamer niet aangeven hoe het is gesteld met de bestendigheid van bedrijven en installaties daartegen. In Groningen hebben gasboringen diverse aardschokken veroorzaakt.

Video: Mansveld tegen betalen voor extra inspecties bij Odfjell

Bron: Rijnmond.nl

Gepost door

Willy Meesters is senior consultant procesveiligheid bij SRCM en doceert procesveiligheid aan de opleiding voor Hogere Veiligheidskundigen (HVK-Kader). Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de chemische / farmaceutische industrie op gebied van productie management, procestechnologie, procesveiligheid en veiligheid- en milieuzorgsystemen.

Reageren is niet mogelijk.