Explosie kunstmest fabriek in Waco, Texas

18-april-2013: In de plaats West vlakbij Waco in Texas is een nog onbekend aantal doden en gewonden gevallen door een ontploffing in een kunstmestfabriek. Door de explosie zijn verscheidene andere gebouwen, zoals een school en een verpleeghuis, zwaar beschadigd of ingestort. Een gebouw met 50 appartementen werd geheel verwoest. 

Op een persconferentie over de explosie zei een politiecommissaris Patrick dat hij nog geen exacte cijfers kan geven over het aantal doden en gewonden. Hij zei met nadruk dat hij niet wil speculeren over het aantal slachtoffers, maar slechts de feiten wil geven. In Amerikaanse media wordt gesproken van 60 doden en honderden gewonden. Hij zei dat de explosie gigantisch was en dat de verwoestingen groot zijn. De autoriteiten denken niet aan een terreuraanslag. De autoriteiten denken niet aan een terreuraanslag.

Oorlogsgebied

Een politiecommissaris in Texas zei dat hij verwoestingen op deze schaal nog nooit had gezien. Het lijkt wel een oorlogsgebied, zei hij. Verscheidene ziekenhuizen hebben gewonden opgenomen. Mensen komen binnen met botbreuken, brandwonden, rookvergiftiging en bloedverlies. In de ziekenhuizen worden 94 mensen behandeld. 

De fabriek staat in West, een plaatsje iets ten noorden van Waco en zo’n 130 kilometer ten zuiden van Dallas. West heeft 2800 inwoners. De helft daarvan is geëvacueerd.

Brandweerlieden vermist

Burgemeester Tommy Muska van West zei dat voor de ontploffing brand was uitgebroken in de fabriek. Vrijwillige brandweerlieden waren bezig de brand te blussen. Zij worden vermist. Muska meldde ook dat de brand in de fabriek onder controle is, maar dat mensen op afstand moeten blijven omdat er nog steeds explosiegevaar is op het fabrieksterrein.

Eerder drama

Precies twintig jaar geleden deed zich ook een drama voor in Waco. Na een belegering van vijftig dagen deed de FBI een inval in een gebouw van sekteleider David Koresh, waarbij brand uitbrak. Daarbij kwamen 76 mensen om het leven, onder wie ook kinderen. Ook Koresh overleefde het niet.

 

Amateurvideo beelden:

Bron: Nos.nl

 

 

Gepost door

Willy Meesters is senior consultant procesveiligheid bij SRCM en doceert procesveiligheid aan de opleiding voor Hogere Veiligheidskundigen (HVK-Kader). Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring in de chemische / farmaceutische industrie op gebied van productie management, procestechnologie, procesveiligheid en veiligheid- en milieuzorgsystemen.

Reageren is niet mogelijk.